1500-luvun hääseurue herätti Turun linnan eloon

Turun Sanomat 18.5.2014

Toimittaja Raisa Korkki

Valokuvaaja Shoja Lak

Vieraat suutelevat sulhasen sukusormusta alistumisen merkiksi. Jos morsian ojentaa kätensä, siihen voi tarttua ja mumista onnittelut. Sitten Turun linnan kuninkaansalissa nostetaan alkumaljat: jaloviinaa.

Kun 57-vuotias Seppo Vartiainen ja 49-vuotias Taru Sarajärvi alkoivat suunnitella häitä, he tiesivät, että ainakaan prinsessajuhlia niistä ei tulisi. Parikunta päätyi valitsemaan juhlapaikaksi Turun linnan ja vuosisadaksi 1500-luvun.

Linna on hetken elävä. kun me olemme siellä. Turun linnasta tulee osa meidän historiaa ja meistä tulee osa linnan historiaa.

Vartiaisilla on yhteensä viisi aikuista lasta, Sepolla kolme ja Tarulla kaksi. Hääjuhlassa Seppo Vartiaisen viittaa koristaa kolme Vartiaisten sukuseuran vaakuna. Hänen poikansa Nikon viitassa vaakunoita on kaksi ja Nikon 2-vuotiaan pojan Tomasin viitassa yksi.

Myös koko 65-henkinen vierasporukka on pukeutunut aikakauden asuihin. Erityisesti miesvieraat ovat koristeellisia. Monella on sulkahattu ja useammalla vaaleanpunaiset silkkinauhat kengissä.

Niko Vartiainen (oik.) suutelee isänsä Seppo Vartiaisen sukusormusta alistumisen merkiksi. Taru Vartiainen seuraa toimitusta.

Huovi valvoo tappara kourassa

Kun Seppo Vartiainen jäi leskeksi 2011, hän ajatteli, että ainakaan häitä hänen ei tarvitsisi enää järjestää.

Sitten Taru tupsahti elämääni. Tajusin aika nopeasti että hän on se minun toinen lottovoittoni.

Niinpä vieraat astelevat Turun linnan kirkkoon gregoriaanisen kirkkolaulun kaikuessa linnan seinistä. Avioliittoon siunaamisen jälkeen kamarijunkkari eli Turun linnan vahtimestari Jari Marjasto huutaa vieraille ohjeita.

Emme tule sallimaan sitä, että juomien kanssa kuljeskellaan ympäri linnaa. Seinät on juuri kalkittu, eikä kruunulla olisi rahaa korjata niitä. Jos joku ei tottele, meillä on kyllä keinomme saada hänet kuriin.

Hän osoittaa huovi Markus Wredeä, joka seisoo terävä tappara kädessä u-kirjaimen muotoon asetettujen pöytien vieressä.

Säätyläiset saavat kovaäänistä ohjausta myös siihen, miten veistä käytetään lusikan kaverina juhla-aterialla. Illallinen syödään ajan tapaan ruisleivän päältä. Juhlassa suuta ei sovi pyyhkiä hihaan tai kädenselkään, vaan sivistyneesti pöytäliinaan.

Kun vierailla on asiaa toisilleen tai hääparille, myös he huutavat, sekin on ajan tapa.

Uusia tansseja Euroopasta

Ruokailun jälkeen Vartiaiset houkuttelevat vieraat tanssimaan uusia muotivillitystansseja.

Yksi tansseista on valssi, jossa poikkeuksellisesti ollaan hyvin lähellä paria koko tanssin ajan.

Minä herttuana olin tietenkin saanut kuulla, että tällaisiakin tansseja on, Seppo Vartiainen toteaa.

Ilta päättyy poloneesiin, joka jälkeen linnanvouti hätistää vieraat pois.

Aikanne on ohi. Voitte välittää suurherttualle kiitokset linnan lainasta.

Juhla ei kuitenkaan ole vielä ohi.

Lähdemme vossikalla jatkoille kotiin. Siellä on avotulta, olkipaaleja ja viskibaari autokatoksessa. Miesten vessa sijaitsee pihan perällä, Seppo Vartiainen kuvailee.