Taistelu aluesairaaloiden tulevaisuudesta jatkuu

Turun Sanomat        

27.12.2013

Teksti ja kuva: Jaakko Louhivuori

Uudessakaupungissa herättiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuden strategian tuomiin uhkiin marraskuun puolivälissä. Kunnallisneuvos Helena Vartiainen havahtui, kun Loimaalla ja Salossa oli jo puolustustaistelu aloitettu.
- Samana marraskuun iltana laitoimme adressin nettiin, ja nimenkeruu myös Vakka-Suomen aluesairaalan puolesta käynnistyi. Aktiivisuus yllätti varmasti meidät kaikki. Yhteensä nimiä tuli paperille ja nettiin 8533, Vartiainen laskee.
Uudenkaupungin, Salon ja Loimaan alueilla kerättiin kaikkiaan 22000 nimeä adresseihin.
- Hätä on ollut koko maakunnassa suuri ja aktiivisuudella oli varmasta vaikutusta, Vartiainen pohtii.

Käsittely jatkuu tammikuussa

Aluesairaalapaikkakunnilla pelättiin erityisesti vuodeosastohoitoa vaativan kirurgian lopettamisuhkaa. Salossa taisteltiin myös synnytysten puolesta. Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti yksimielisesti palauttaa strategian uuteen ja laajempaan valmisteluun 26. marraskuuta.
 Valtuuston päätös pelasti niin Turun kuin maakunnankin kasvot. Käsittely jatkuu seminaarissa 14. tammikuuta. Valtuustossa otetaan laajemmin eri osaspuolet huomioon.
- On tunnustettava tosiasiat: Tyksin asiakasmäärät eivät ole riittävät. Tilannetta ei kuitenkaan korjaa se, että lakkautetaan aluesairaalatoimintoja ja siirretään ne Turkuun, kommentoi sairaanhoitopiirin valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Eero Kuisma.
 Hänen mielestään Tyksillä ei ole varaa eikä tilaa ottaa maakuntien potilaita vastaan.
- On keskityttävä vaativaa hoitoa tarvitsevien asiakasvirtojen suuntaamiseen kohti Turkua - esimerkiksi Satakunnasta, Vaasasta ja Ahvenanmaalta, Kuisma summaa.
 Aluesairaalapaikkakunnilla on herätty uuteen uhkaan eli tulevaan päivystysasetukseen, jonka pelätään vievän potilaspaikat ja palvelut jatkossa.
- Näin ei mielestäni tule tapahtumaan. Jos tahtoa löytyy, niin töytyy vaihtoehtojakin, Kuisma alleviivaa.

Tulevaisuus avoinna

Uudessakaupungissa toivotaan tahtoa löytyvän, mutta tiedostetaan selkeästi, että päätökset ovat vielä avoinna.
- Puolustustaistelu on saanut paljon huomiota, ja siitä suuri kiitos vapaalle kansalaistoiminalle. Kiitos kuuluu erityisesti maakunnan asukkaille, nimienkerääjille, päättäjille ja lehdistölle, joka kertoi asiasta monelta eri kannalta. Huoli tulevaisuudesta ei ole kuitenkaan väistynyt, Vartiainen myöntää.
 Hän muistuttaa, että sairaaloiden henkilöstö on sitoutunutta, tilat ovat modernit ja erityisesti Uudessakaupungissa talous tasapainossa.
- Tämä on ihmisten aito hätähuuto kautta Varsinais-Suomen. Toisaalta tämä viesti on myös positiivinen. Ihmiset puolustavat hyvää hoitoa, jota sairaanhoitopiiri aluesairaaloiden kautta tuottaa, Vartiainen painottaa.

Alueasairaaloiden puolesta nimensä adressiin kirjoitti marraskuussa monien joukossa Aimo Nordman. Adressin kantajana toimi kunnallisneuvos Helena Vartiainen.