Timo Vartiaisen roskateos ravistelee hyvinvointiyhteiskuntaa

Teksti: Timo Valjakka

Kuva: Timo Vartiainen

HS http://www.hs.fi/arviot/näyttely/a1411445996673


Ympäristötaiteilija Timo Vartiainen (s. 1960) toteutti epätavallisen, mutta kiehtovan arkeologisen teoksen. Hän teki 40 tunnin työviikon Helsingin kantakaupungissa ja valikoi takapihojen sekajäteastioista kaiken, minkä hän koki olevan käyttökelpoista ja minkä hän jaksoi itse kantaa.

Tavaraa kertyi paljon, 801 esinettä. Vartiainen lajitteli löytämänsä esineet ja sommitteli niistä suurikokoisen installaation. Joukossa on leluja, ruokailuvälineitä, kännyköitä ja tietenkin suomalaista designia. Monet esineistä ovat paitsi ehjä, myös lähes tai täysin uusia.

Kluuvin gallerian lattian ja seinän vallannut teos ei lumoa kauneudellaan, mutta ei sen tarvitsekaan. Se herättää kysymyksiä sekä länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan elämäntavasta että sen suhteesta arkisiin esineisiin ja niiden kierrätykseen. Se osoittaa myös oikeiksi tutkijoiden huomiot siitä, että suomalaiset eivät osaa tai viitsi lajitella roskiaan.

Vartiainen myös punnitsi esineet, yhteenlasketulta painoltaan 209 kiloa. Kolikoita osui hänen haaviinsa kolmesataa grammaa ja ruokapakkauksia viisi kiloa. Kirjoja oli kaksikymmentäkolme kiloa, joukossa jokunen klassikko. Mistä tämä kaikki kertoo?

Tulos olisi toinen, jos sama urakka toteutettaisiin toisissa kaupungeissa.

Siihen viittaavat valokuvat, joihin Vartiainen on tallentanut Pietarin, Montrealin ja Barcelonan roskakulttuuria.